Tο κόστος των τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ισορροπημένη διατροφή όσο και στη διαδικασία μείωσης βάρους. Γίνεται να εξοικονομήσουμε χρήματα και να τρώμε θρεπτικά ταυτόχρονα πετυχαίνοντας και διατηρώντας ένα υγιές βάρος;
Συχνά, αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο το fast food να είναι πολύ πιο φθηνό από ότι μια σαλάτα ή ένα μαγειρεμένο φαγητό. Έτσι πως ίσως μια πιο ‘ανθυγιεινή’ διατροφή τελικά να είναι πολύ πιο συμφέρουσα για το πορτοφόλι μας. Τι ισχύει πραγματικά; Μήπως ζυγίζοντας το κόστος – όφελος της αγοράς πιο θρεπτικών τροφίμων υπερέχουν τα οφέλη; Ας το σκεφτούμε…
Όφελος για την υγεία
Τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα ή τρόφιμα και ροφήματα με υψηλή θρεπτική πυκνότητα, όπως ονομάζονται, είναι αυτά που συνδυάζουν δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον παρέχουν στον οργανισμό βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για την υγεία. Και δεύτερον δεν έχουν πολλές θερμίδες. Τα τρόφιμα αυτά επίσης δεν περιέχουν επιπρόσθετο κορεσμένο λίπος, ζάχαρη και νάτριο. Με άλλα λόγια είναι φυσικά ή επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα που προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που προέρχονται από τις υψηλές θερμίδες, τα κορεσμένα λίπη ή το νάτριο.
Όφελος για την τσέπη
Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό όφελος για την υγεία επιφέρει όφελος και στον προϋπολογισμό μας αφού βοηθά στο να παραμένουμε υγιείς και να αποφεύγουμε έξοδα όπως αυτά της υγειονομικής περίθαλψης τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Παράλληλα, προσέχοντας τον τρόπο που αποθηκεύουμε, μαγειρεύουμε και συντηρούμε τα τρόφιμα μπορούμε να μειώσουμε κι άλλο το κόστος του νοικοκυριού.
Ενεργοποιηθείτε:
- Ψωνίστε τρόφιμα με βάση τις οδηγίες της Μεσογειακής πυραμίδας όπως δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά, ελαιόλαδο, θαλασσινά και ψάρια.
- Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας, ώστε να δημιουργήσετε μια νέα συνταγή για κυρίως γεύμα ή σνακ με το φαγητό που περισσεύει από την προηγούμενη ημέρα.
- Όταν καταναλώνετε φαγητό απέξω αναζητήστε τρόφιμα που να είναι μαγειρεμένα με όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες επιπλέον λίπους (όπως τα τηγανιτά), ζάχαρης ή νατρίου (αποφύγετε τις σάλτσες και το έξτρα αλάτι).
- Δημιουργήστε ή επιλέξτε σαλάτες ή σνακ με φρούτα και γιαούρτι στο γραφείο, αρκεί να εξασφαλίσετε τη σωστή συντήρησή τους.
- Επιλέξτε έξυπνα μικρογεύματα για το διάλειμμα: πάρτε μαζί σας φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς ή δοκιμάστε εμπλουτισμένους χυμούς όπως χυμό με έξτρα βιταμίνη C ή ασβέστιο.
Κοκκίνου Φωτεινή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
Πηγή: blog.nowdoctor.gr
Πηγή εικόνας: unsplash.com