Εγκυμοσύνη – Θηλασμός

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός αποτελούν δυο πολύ σημαντικές περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια των οποίων συντελούνται πολλές αλλαγές στον οργανισμό τόσο της ίδιας όσο και του εμβρύου και μετέπειτα του βρέφους.

Η διατροφή καθώς και το βάρος της μητέρας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο πριν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά από αυτή κατά το θηλασμό.

Πριν την εγκυμοσύνη Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους ή όσο πιο κοντά στο φυσιολογικό, η εξασφάλιση μιας ισορροπημένης και επαρκούς σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά διατροφής και ο ενεργός τρόπος ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα για την σύλληψη και την επερχόμενη εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια των 40 εβδομάδων μίας φυσιολογικής κύησης συμβαίνουν σημαντικές τροποποιήσεις στο σώμα της εγκύου που αποσκοπούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, στην προαγωγή της ανάπτυξης του εμβρύου και την προετοιμασία της μητέρας για τον τοκετό και τον θηλασμό. Η διατροφή της εγκυμονούσας, δεδομένου ότι τα όργανα του εμβρύου αναπτύσσονται σε συγκεκριμένες περιόδους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου. Έτσι παρατηρούμε να αυξάνονται οι ενεργειακές ανάγκες και πολύ περισσότερο αυξάνονται οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Η ποιότητα της ακολουθούμενης δίαιτας, ουσιαστικά δηλαδή η αναλογία των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνονται προς την ενεργειακή πρόσληψη, αλλάζει και προσαρμόζεται στις ανάγκες αυτές ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του εμβρύου.

Κατά το θηλασμό μέγιστη προτεραιότητα αποτελεί η παραγωγή γάλακτος υψηλής αξίας και η κατά το δυνατό επιμήκυνση της διάρκειάς του. Οι ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι ίδιες με αυτές της περιόδου εγκυμοσύνης, σε άλλα υψηλότερες και σε άλλα χαμηλότερες. Ο ρόλος του εξειδικευμένου διαιτολόγου για την υγεία της θηλάζουσας και κυρίως του βρέφους είναι ιδιαίτερα σημαντικός, εφόσον αποτελεί ευθύνη του:

  • να τονίσει τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και για τους δύο,
  • να παρακολουθεί την ανάπτυξη του βρέφους, σε συνεργασία με τον παιδίατρο, και να ρυθμίζει ανάλογα τη διατροφή της μητέρας και κατά τον απογαλακτισμό του ίδιου του βρέφους και
  • να εφαρμόσει πρακτικές που προωθούν αρχικά τον αποκλειστικό θηλασμό και στην συνέχεια την ορθή μετάβαση στην μικτή διατροφή.
Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Σε συνεργασία με τον εκάστοτε ιατρό και αφού έχουν ληφθεί και αξιολογηθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία, καταρτίζουμε μαζί εξατομικευμένο πρόγραμμα διαιτολογικής υποστήριξης που καλύπτει τις ανάγκες της εγκύου / θηλάζουσας σε θρεπτικά συστατικά και παράλληλα συμβάλει στο να διατηρηθεί το βάρος της γυναίκας μέσα στα προβλεπόμενα όρια. Παράλληλα, η φροντίδα επεκτείνεται και στη διατροφή του βρέφους, εφόσον πλέον έχει αποδειχθεί ότι τόσο η ενδομήτρια ζωή, όσο και η βρεφική ηλικία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση και την προαγωγή της υγείας του παιδιού και του μετέπειτα ενηλίκου.