Αθλητική διατροφή

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών η έρευνα έχει αποδεδειγμένα τεκμηριώσει τις ευεργετικές επιδράσεις της διατροφής στην αθλητική απόδοση. Χωρίς αμφιβολία πλέον γνωρίζουμε ότι το τι τρώει και πίνει ένας αθλητής αλλά και η κατάλληλη επιλογή του χρόνου πρόσληψής τους, μπορεί να επηρεάσει την υγεία, το βάρος και τη σύσταση σώματος, τη διαθεσιμότητα των ενεργειακών υποστρωμάτων, την αποκατάσταση μετά την άσκηση και τελικά την απόδοσή του.

Όταν είσαι αθλητής… Το ταλέντο, το πάθος και η εντατική και αποτελεσματική προπόνηση είναι αναμφισβήτητα από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την κορύφωση της απόδοσης. Καθώς όμως τα προγράμματα των προπονήσεων γίνονται όλο και πιο απαιτητικά και η διάκριση σε όλα τα αγωνίσματα κρίνεται σε λεπτομέρειες, η βέλτιστη διατροφή αποτελεί το σύμμαχο που μπορεί να προάγει την αθλητική απόδοση και να κάνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας.

Όταν είσαι αθλούμενους… δηλαδή έχεις αυξήσει την ενασχόλησή σου με διάφορα αθλήματα, σε ερασιτεχνικό αλλά υψηλό επίπεδο για τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, το ζήτημα της αθλητικής διατροφής αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση της απόδοσης αλλά ακόμα πιο σημαντικά για την διατήρηση της βέλτιστης υγείας και ευεξίας χωρίς τραυματισμούς και έντονες καταπονήσεις του σώματος, ενώ συμβάλλει στην διαμόρωση της δομής του σώματος.

Πώς μπορούμε να σε βοηθήσουμε;

Με συνεχή ενημέρωση πάνω στα επιστημονικά δεδομένα που προέρχονται από διεθνείς έγκυρους οργανισμούς, εφαρμόζουμε τις σύγχρονες οδηγίες και τις συστάσεις για τη διατροφική υποστήριξη των αθλητών, ερασιτεχνών και επαγγελματιών.

Ο κάθε αθλητής/ αθλούμενος, όμως, είναι ξεχωριστός και δεν υπάρχει μία και μοναδική δίαιτα η οποία να ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των αθλητών σε όλες τις περιστάσεις. Επιπλέον, οι ατομικές ανάγκες κάθε αθλητή διαφέρουν από εποχή σε εποχή και οι ίδιοι θα πρέπει να είναι ευέλικτοι, έτσι ώστε να τις καλύπτουν σε κάθε περίσταση. Στα πλαίσια, αυτά, η διατροφική παρακολούθηση των αθλητών στο γραφείο μας περιλαμβάνει:

  • Ανάπτυξη εξατομικευμένου διατροφικού σχήματος ανάλογα με τις ανάγκες του προπονητικού προγράμματος
  • Εκπαίδευση γύρω από τα γεύματα, τα τρόφιμα και τα συστατικά πριν – κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση και των αγώνα.
  • Καθορισμό διατροφικών στόχων και της κατάλληλης διατροφικής στρατηγικής που θα οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου.
  • Τις σωστές διατροφικές επιλογές ανάλογα με διαφορετικού είδους προπονήσεις κ.α.

Επιδιώκοντας τη συνεργασία με τους προπονητές, τα μέλη της οικογένειας και με τους ιατρούς των αθλητών, παρέχοντας το καλύτερο δυνατό αρμονικό περιβάλλον προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του αθλητή.