Διαχείριση βάρους παιδιών-εφήβων

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γνωρίζαμε το ότι τα επίπεδα της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτες των τελευταίων 20 ετών είναι αυξημένα δείχνοντας ότι το πρόβλημα κλιμακώνεται με έντονους ρυθμούς. Μάλιστα πολλοί ερευνητές κρούανε τον κώδωνα του κινδύνου ότι σύντομα τα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας και υπέρβαρου στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν ακόμα και τα επίπεδα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών όπου «παραδοσιακά» το συγκεκριμένο πρόβλημα-νόσημα είναι πολύ έντονο. Δυστυχώς όμως αυτό που δεν περιμέναμε ήταν ότι η στιγμή που η Ελλάδα θα έπαιρνε τα πρωτεία, τουλάχιστον και προς το παρών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, θα ήταν τόσο σύντομα.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη GRECO (Greek Childhood Obesity study) με αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα 5000 μαθητών δημοτικού από αστικές και ημιαστικές περιοχές (συνολικά 14 νομούς & 117 σχολεία), ηλικίας 10-12 ετών, έδειξαν ότι το ποσοστό υπέρβαρου και παχυσαρκίας ήταν 29,5% και 11,7%, αντίστοιχα. Τα ποσοστά αυτά ήταν υψηλότερα στα αγόρια, ενώ το πρόβλημα ήταν το ίδιο έντονο σε παιδιά από αστικές και ημιαστικές περιοχές. Με άλλα λόγια, 4 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα έχουν πρόβλημα υπέρβαρου και παχυσαρκίας, μια στατιστική που μας κατατάσσει στην υψηλότερη θέση στην Ευρώπη.

Οι συνέπειες στην υγεία
Η αύξηση του επιπολασμού υπέρβαρου/παχυσαρκίας σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά υπέρτασης, μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2 από την παιδική ηλικία. Εάν λάβουμε υπόψη την απομάκρυνση από το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα της επιδημιολογικής μελέτης GRECO μόνο το 4,3% των παιδιών ακολουθεί σε σημαντικό βαθμό τις συστάσεις της Μεσογειακής πυραμίδας διατροφής, δημιουργείται ένα κοκτέιλ αρνητικών προδιαθεσιακών παραγόντων που θέτουν σε κίνδυνο την μελλοντική υγεία των παιδιών και ως ενήλικες.

Μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τα διεθνή ερευνητικά δεδομένα, το υπέρβαρό παιδί έχει πολύ αυξημένες πιθανότητες να εξελιχθεί σε υπέρβαρό ενήλικο. Επίσης μια παράμετρος που συχνά έχουμε την τάση να υποεκτιμάμε, είναι η επιβάρυνση στην ψυχολογία του υπέρβαρου ή παχύσαρκου παιδιού, η οποία φαίνεται ότι προκαλεί μειωμένες μαθησιακές επιδόσεις, αλλά και μια προβληματική κοινωνικοποίηση του παιδιού.