Εξ αποστάσεως διαιτολόγος και άλλες ιστορίες

Εξ αποστάσεως διαιτολόγος και άλλες ιστορίες

Ήταν 14-15 Μαρτίου όταν αποφασίσαμε με τη Βίκυ ότι θα δουλεύουμε εξ αποστάσεως και μόνο. Έτοιμες ήμασταν και δε χρειάστηκε ευτυχώς πολύ βαβούρα:

  • Πλατφόρμα για εξ αποστάσεως παρακολούθηση πελατών έχουμε, τη δουλεύαμε εδώ και καιρό και είχε περάσει όλα τα τεστ.
  • Εφαρμογή για τον ίδιο τον πελάτη και την αυτοπαρακολούθησή του έχουμε.
  • Λογαριασμούς στα πιο συνήθη και ασφαλή social media ή πλατφόρμες έχουμε.
  • Αλλά και για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή, και πάλι, φροντίσαμε να έχουμε δική μας πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης….
  • Ήρεμο και ήσυχο χώρο για την τηλεδιάσκεψη έχουμε.
  • Και… καλό internet αποκτάμε από μέρα σε μέρα!
Τι άλλο ήθελα; 

Κι όμως με έτρωγε κάτι μέσα μου. Κάτι έπρεπε να κάνω κι εγώ από την πλευρά μου για να μείνουμε κοντά. Να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο. Έτσι ήρθε – αβίαστα θα έλεγα – μια ιδέα που στριφογυρνά μέσα στο κεφάλι μου εδώ και χρόνια. Η ιδέα της κοινότητας: Θα δημιουργήσουμε μια κοινότητα που θα μιλά και θα συμβουλεύει ο ένας τον άλλο σχετικά με θέματα που ο καθένας ξέρει καλύτερα και είναι ειδικός σε αυτά. Η κοινότητα θα ξεκινήσει με αφορμή τη διατροφή και θα επεκταθεί σε άλλους τομείς. Iατρικά θέματα, παιδαγωγικά, μαθησιακά, εκγύμνασης, χόμπι, design, marketing, οικονομίας, νομικά και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας. Με σκοπό να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο εύκολη και δημιουργική.

Η έκπληξη

Προς μεγάλη μου έκπληξη … και έναν κρυφό ενθουσιασμό στην αρχή, συνειδητοποίησα ότι την ίδια ιδέα είχαν πολλοί! Αλλά κάπως διαφορετικά ο καθένας. Κι έτσι το διαδίκτυο και τα social media γέμισαν με stories που είτε έλεγε ο καθένας τα δικά του, είτε μοιράζονταν όλοι την ίδια πληροφορία.

Και η απογοήτευση…

Κι έτσι δημιουργήθηκε ένα χάος πληροφόρησης και παραπληροφόρησης! Καθώς, όσοι γράφουν τα απολύτως αναμενόμενα και συμβατά γίνονται βαρετοί. Οπότε ότι πιο διαφορετικό, φοβιστικό, ιντριγκαδόρικο είναι πιο πειστικό και απαντά στη βαθιά μας ανάγκη για μάγισσες και χαρτορίχτρες…κι έτσι γινόταν και ανάρπαστο. Άρχισαν, λοιπόν, να φτάνουν διάφορα ερωτήματα σχετικά με μαντζούνια, σκευάσματα, ζεστά και παγωμένα ροφήματα κ.ο.κ. στο inbox.

Προς μεγάλη μου ανακούφιση πια, βλέπω ότι το ρόλο της ενημέρωσης τον έχουν λάβει επίσημοι φορείς. Mάλιστα ενεργοποιήθηκαν πολύ πιο γρήγορα από ότι περίμενα! Κι έτσι ηρέμησα κι εγώ από το «βάρος» που άθελά μου πήγα να σηκώσω και να μπλέξω κι άλλους σε αυτό εν μέσω πανδημίας.

Εξ αποστάσεως διαιτολόγος… και οι ιστορίες σας

Συνεχίζοντας να λειτουργώ «το γραφείο» εξ αποστάσεως – δηλαδή μια καρέκλα στη μέση του καθιστικού, ένα αυτοσχέδιο γραφείο τραπεζαρία και 3 τουλάχιστον οθόνες με 6 παράθυρα ανοιχτά … Έγινα μάρτυρας μιας πραγματικότητας διαφορετικής από αυτή που διαβάζω στο διαδίκτυο και ακούω από την τηλεόραση.

Ουσιαστικά, ενώ έβγαινα και βγαίνω αραιά στην ίδια γειτονιά, έχω εικόνα από πολλά πράγματα εκεί έξω από τις ιστορίες σας! Η Βίκυ μοιραζόταν μαζί μου την εμπειρία της από την 14ήμερη υποχρεωτική καραντίνα μετά την επιστροφή της από το εξωτερικό τρεις μέρες πριν απαγορευτούν οι πτήσεις από Λονδίνο! Κι από εσάς… μαθαίνω από πρώτο χέρι: Τι γίνεται με τα ΜΜΜ και ποιος τα χρησιμοποιεί. Πώς λειτουργούν διάφορες επιχειρήσεις, αλλά και υπηρεσίες. Το κλίμα στα τηλεφωνικά κέντρα που έχουν στηθεί, αλλά και μέσα στα νοσοκομεία. Πώς λειτουργεί ο κόσμος όταν ψωνίζει στα σουπερ μαρκετ. Τι δυσκολίες υπάρχουν στην τηλεκπαίδευση και τόσα άλλα…

Μα το σπουδαιότερο από όλα: Γίνομαι παρατηρητής σε αυτό που αποκαλούν «κλίμα» της κοινωνίας ή «κοινή γνώμη» και έτσι άρχισα να παρατηρώ και την εξέλιξή του! Η ανησυχία, ο φόβος, το μπέρδεμα και ο πανικός, έγινε βαρεμάρα στα όρια της παραίτησης, κινητοποίηση, δράση, απελπισία και μετά… κανονικότητα όπου ο κόσμος όχι απλά κάνει πράγματα… αλλά έχει αυξήσει και την ταχύτητα με την οποία ασχολείται με τον εαυτό του! Καθένας με τον δικό του βηματισμό, με τα δικά του «πάνω και κάτω» και με τις δικές του ανησυχίες για το μέλλον, και πάντα όλοι με τα μάτια στραμμένα στο τέλος του τούνελ και στις ερωτήσεις που ακολουθούν μετά.

Εξ αποστάσεως διαιτολόγοςκαι οι δικές μου ιστορίες

Έτσι πια ήρθε και καταστάλαξε η αρχική ιδέα:

  1. Ναι. Θα ξεκινήσω να ενημερώνω κι εγώ εσάς. Βάσει πάντα των επίσημων φορέων. Αυτή θα είναι η βασική αρχή: οι επίσημοι φορείς. Κι αυτό για έναν και μόνο λόγο. Επιστημονική γνώση και δη στον τομέα της διατροφής ή της διαχείρισης βάρους παράγεται συνέχεια. Όμως όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ανθρώπους που διαχειρίζονται τη διατροφή τους σε ιδιαίτερες συνθήκες, τότε πρέπει να χρησιμοποιείς την κριτική σκέψη και να αξιολογείς το τι θα πεις, και σε ποια στιγμή. (Σας θυμίζει λίγο το ανακοινωθέν του κυρίου Τσιόρδα? .)

Από εδώ στο site και το news feed της σελίδας μας στο facebook θα ανεβαίνουν οδηγίες επίσημων φορέων όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, το Υπουργείο Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κα. Και εάν είναι η πολλοστή φορά που το βλέπετε μπροστά σας, θα σας πρότεινα να κάνετε τον κόπο ενός κλικ και να το ξαναδιαβάσετε με λεπτομέρεια. Η επανάληψη, με κριτική ματιά, είναι σωτήρια καθώς μας κρατά ενεργοποιημένους. Ιδιαίτερα σε μια συνθήκη όπου κάθε μέρα θυμίζει ίδια αλλά η επιδημία επιδεινώνεται ή αλλάζει μορφή. Δηλαδή μας βάζει να σκεφτούμε πώς θα εφαρμόσουμε την ίδια πληροφορία στη λίγο αλλαγμένη συνθήκη κάθε φορά.

  1. Ναι θα ξεκινήσουμε να μοιραζόμαστε. Με ενδιαφέρει να κρατήσουμε την επαφή μεταξύ μας και να μιλήσουμε ΜΑΖΙ για διατροφή και όχι μόνο. Το μαζί προϋποθέτει τουλάχιστον 2 πλευρές, εμένα – εσάς και το μεταξύ σας βεβαίως – βεβαίως. Επειδή, όμως στη μέση μπαίνουν και θέματα που αφορούν την προστασία δεδομένων, το μαζί αρχικά θα γίνει μέσω εμού δημιουργώντας ένα προστατευτικό πλαίσιο.

Από εδώ και πέρα, λοιπόν, με αφορμή δικές μας συζητήσεις και μηνύματα, αλλά και προσωπικές μου σημειώσεις που κρατώ κατά καιρούς, θα γράφω και θα δημοσιεύω ιστορίες. Ιστορίες ενός εξ αποστάσεως διαιτολόγου μέσα από τις οποίες με έναν πιο ανθρώπινο και λίγο εμπνευσμένο τρόπο θα μεταφράζω τις επίσημες οδηγίες σχετικά με τη διατροφή, θα απαντώ σε ερωτήματα που μου τίθενται καθημερινά στο διαδικτυακό γραφείο και θα μένουμε κοντά.

Και ο δικός σας ρόλος σε αυτό είναι σημαντικός. Πολλές φορές, η ανησυχία ή ο προβληματισμός που έχουμε για το βάρος, τη διατροφή, τους στόχους μας, τα εμπόδια που συναντούμε, μας κυριεύει. Νομίζουμε ότι είμαστε μόνοι και αδύναμοι. Κι όμως κάποιοι άλλοι έχουν την ίδια ανάγκη με εμάς. Οπότε η ερώτηση ή ο προβληματισμός κάποιου μπορεί να δώσει απαντήσεις ή νέες σκέψεις σε κάποιον άλλο. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να θέτετε τους προβληματισμούς σας και να έρχεστε σε επαφή μαζί μας ακόμη και για ένα γεια ή μια ερώτηση.

Την ίδια στιγμή, εδώ και καιρό πολλοί από εσάς έχετε γίνει συμμέτοχοι στην ιδέα της κοινότητας. Έτσι ορισμένοι ήδη έχετε μοιραστεί ιδέες, συνταγές, πληροφορίες και έχετε δώσει την έγκρισή σας να τις δημοσιεύσω. Άλλοι πάλι, έρχεστε και γίνεστε πηγή έμπνευσης για εμένα.  Για να βρω καινούριες ιδέες και λύσεις για την αντιμετώπιση διατροφικών θεμάτων. Θα ήθελα να ζητήσω, λοιπόν, να συνεχίσετε να κρατάτε επαφή. Με ιδέες ή και προσαρμογές σε υπάρχουσες συνταγές – tips και ιδέες που θα μοιραζόμαστε.

Και θα κλείσω με μια σκέψη: Όποιος με γνωρίζει από κοντά ξέρει ότι 2 πράγματα πιστεύω σθεναρά: ότι

  • η βελτίωση φέρνει βελτίωση και
  • προχωράμε και ασχολούμαστε με κάτι, με ενδιαφέρον και με κίνητρο, όταν αυτό έχει νόημα για εμάς!

Η πραγματικότητα που ζούμε είναι νέα. Και θα συνεχίσει να μεταβάλλεται και να φανερώνει καινούρια στοιχεία και συστατικά σε όλους μας.

Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, να προχωράμε μετρώντας καθημερινά μικρές νίκες και βρίσκοντας νόημα σε αυτά που κάνουμε … ακόμη και τα πιο απλά.

Καλό μας ταξίδι.

Φωτεινή