Πανελλαδικές: Διατροφικές συμβουλές για super απόδοση

Πανελλαδικές: Διατροφικές συμβουλές για super απόδοση

Το σωστό μενού των υποψήφιων, συνέντευξη και άρθρο από τη Β. Πυρογιάννη στο star.gr

Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 15 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις όπου κάτω από πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της πανδημίας, χιλιάδες μαθητές θα διαγωνιστούν προκειμένου να κατακτήσουν μια από τις 77.970 θέσεις που οδηγεί στα πανεπιστήμια της χώρας. Σε αυτή τη δύσκολη μάχη η αγωνία είναι μεγάλη, ενώ εκτός από τη σωστή προετοιμασία σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η διατροφή των παιδιών προκειμένου να έχουν τη βέλτιστη απόδοση.

«Έμμεσα ή άμεσα, η διατροφή παίζει το ρόλο της στη μέγιστη συγκέντρωση, στην καλή μνήμη και την καλή ψυχολογία με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος», είπε στο star.gr η διαιτολόγος – διατροφολόγος Βίκυ Πυρογιάννη.

Όπως διευκρίνισε, πρέπει να διαχωρίζεται η ημέρα των γραπτών εξετάσεων, η ακριβώς προηγούμενη και η γενικότερη περίοδος των Πανελλαδικών, καθώς σε κάθε περίπτωση διαφοροποιούνται οι διατροφικές συστάσεις προς τους μαθητές.

Το πρωινό πριν την εξέταση

Το πρωινό είναι ένα απαραίτητο γεύμα, ακόμη και την ημέρα των εξετάσεων γιατί δίνει στο παιδί την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται.«Χρειάζεται ένα καλό πρωινό, αλλά όχι ένα τεράστιο που θα το κάνει να αισθάνεται βαρύ», σημείωσε η κ. Πυρογιάννη.

Σύμφωνα με την ίδια, εκτός από την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσει την ημέρα, το πρωινό σχετίζεται με την καλύτερη συγκέντρωση, τη βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την καλύτερη αντίληψη και τη μεγαλύτερη διάρκεια βραχυχρόνιας μνήμης.

«Ιδανικά τρόφιμα για πρωινό είναι τα γαλακτοκομικά, το ψωμί (με τυρί, π.χ. τοστ, ή ταχίνι ή κάποια μαρμελάδα), τα δημητριακά ολικής άλεσης ή ακόμη και τα φρούτα», είπε χαρακτηριστικά.

Η διατροφή της προηγούμενης μέρας

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ημέρα και ιδίως το βράδυ πριν τις εξετάσεις. «Χρειάζονται γεύματα που αρέσουν στον υποψήφιο και γιατί όχι και κάποιο από τα αγαπημένα του φαγητά για το μεσημέρι και ένα θρεπτικό αλλά όχι βαρύ δείπνο, ώστε να πάει για ύπνο χωρίς πείνα, αλλά και χωρίς βαρυστομαχιά», ανέφερε η κ. Πυρογιάννη.

«Μία ομελέτα για παράδειγμα, συνοδευόμενη από ντοματοσαλάτα και ψωμί, ή μία μερίδα κοτόπουλο με ρύζι ή πουρέ και λίγη σαλάτα, θα ήταν ιδανικό γεύμα», συμπλήρωσε.

«Η περιοδος δεν είναι για στερήσεις»

Σε κάθε περίπτωση, την εξίσωση της διατροφής συμπληρώνει ένα πλήρες πρωινό και φρούτα με ξηρούς καρπούς ανάμεσα στα γεύματα.
Όπως τόνισε η κ. Πυρογιάννη, αυτή την περίοδο οι υποψήφιοι δεν πρέπει να κάνουν δίαιτα ή πειράματα με τρόφιμα που δεν έχουν δοκιμάσει ξανά, καθώς δεν γνωρίζουμε πώς θα ανταποκριθούν ή αν έχουν κάποια αλλεργία. «Αυτό ισχύει ακόμα κι αν έχουμε ακούσει ότι πρόκειται για «υπερτροφές», μια έννοια που δεν ισχύει ούτως ή αλλιώς», είπε.

Φέτος με την ιδιαίτερη κατάσταση που βιώνουμε και την καραντίνα, πολλά παιδιά μπορεί να πήραν ήδη κάποια κιλά. Ωστόσο, σύμφωνα με τη διατροφολόγο, καλό είναι να περιμένουμε τις 10 ημέρες των εξετάσεων και μετά να πιάσουμε το θέμα του βάρους.

«Βάζοντας και τον παράγοντα της δίαιτας στην όλη εξίσωση θα δημιουργήσουμε ένα επιπλέον άγχος και ένα έξτρα ψυχολογικό βάρος στα παιδιά και σε κάθε περίπτωση δεν συστήνεται την περίοδο αυτή να υπάρχουν διατροφικοί περιορισμοί», ανέφερε.

«Δεν ξεχνάμε τα snacks»

Εκτός από τα βασικά γεύματα της ημέρας, τα μικρά γεύματα μεταξύ των κυρίως γευμάτων σχετίζονται με καλύτερη πνευματική απόδοση και αναπλήρωση της ενέργειας που χρειάζονται τα παιδιά για το διάβασμα και την επανάληψη μέσα στην ημέρα.

«Φρούτα, ξηροί καρποί, γάλα ή γιαούρτι, είναι κάποιες από τις επιλογές για υγιεινό snacking», τόνισε η κ. Πυρογιάννη.

Υδατάνθρακες… οι παρεξηγημένοι

Οι υδατάνθρακες βρίσκονται κατά βάση στο ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τις πατάτες, τα όσπρια, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά και σε μικρότερο βαθμό στα λαχανικά και αποτελούν το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου.

«Δυστυχώς οι υδατάνθρακες έχουν αποκτήσει μία κακή φήμη τα τελευταία χρόνια, ωστόσο αυτή την περίοδο είναι φίλοι μας. Δεν αποφεύγουμε την κατανάλωσή τους ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που απαιτείται υψηλή πνευματική απόδοση και λειτουργία. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να τους υπερκαταναλώνουμε», είπε η κ. Πυρογιάννη.

«Φροντίστε σε κάθε γεύματα της ημέρας να υπάρχει μία διαφορετική πηγή υδατανθράκων χωρίς να το παρακάνετε με την ποσότητα, και κατά προτίμηση επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά)», συνέστησε.

Το γλυκό απαγορεύεται;

Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις τόσο των μαθητών, όσο και των γονέων, αφορά στην κατανάλωση γλυκών. «Αυτές οι λίγες μέρες δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για στερήσεις και δίαιτες. Οι υποψήφιοι μπορούν να τρώνε γλυκά, ωστόσο η υπερβολή δεν βοηθάει, ούτε πνευματικά ούτε ψυχολογικά», εκτίμησε η κ. Πυρογιάννη. 

Μια μικρή ποσότητα σοκολάτας όπως 2- 3 κομματάκια, μία μπάλα παγωτό, λίγο παστέλι, ένα ρυζόγαλο, μία κρέμα μους ή ένα ζελέ μετά το φαγητό είναι κάποιες καλές επιλογές, μερικές πιο ελαφριές και θρεπτικές, σύμφωνα με την ίδια.

Όπως πρόσθεσε, ιδανικά τα γλυκά θα πρέπει να καταναλώνται μέρα- παρά- μέρα, ενώ σε κάθε περίπτωση με το πέρας των εξετάσεων τα παιδιά μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση σε μία φορά την εβδομάδα, προκειμένου να επανέλθουν στη διατροφική κανονικότητά τους.

Πίνουμε πολλά υγρά

Σύμφωνα με την κ. Πυρογιάννη, ένα από τα πράγματα που ξεχνάμε αυτή την περίοδο είναι η πρόσληψη των υγρών, καθώς η επαρκής ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στη νοητική λειτουργία, πόσο μάλλον τις ζεστές ημέρες στο διάστημα των Πανελλαδικών.

«Ακόμη και μια μικρή αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τις γνωστικές αποδόσεις, όπως τη συγκέντρωση και τη βραχυχρόνια μνήμη. Τρόφιμα με πολύ υγρασία, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το γιαούρτι και φυσικά τα διάφορα υγρά με πρώτη επιλογή το νερό, συμβάλλουν στην ενυδάτωσή μας», ανέφερε η κ. Πυρογιάννη.

«Καφές με μέτρο»

Όσον αφορά στον καφέ, η απάντηση είναι εξατομικευμένη. «Αν κάποιοι μαθητές έχουν αναγνωρίσει ότι έχουν ευαισθησία στην καφεΐνη ή δεν είναι συνηθισμένοι να πίνουν καφέ, δεν συστήνεται να κάνουν τώρα την αρχή. Για αυτούς που όλη τη χρονιά συνήθιζαν να πίνουν έναν ελαφρύ καφέ την ημέρα, μπορούν να συνεχίσουν αυτή τη συνήθεια κρατώντας το μέτρο», είπε.

Κλείνοντας η κ. Πυρογιάννη πρόσθεσε και δύο συμπληρωματικούς, μη διατροφικούς, παράγοντες, τη σωματική δραστηριότητα προκειμένου οι υποψήφιοι να ξεφεύγουν από το διάβασμα και την καθιστική ζωή των ημερών αυτών, αλλά και τον καλό ύπνο για ένα ξεκούραστο σώμα και πνεύμα.

Πηγή: star.gr