Δίαιτα ή άσκηση για απώλεια βάρους;

Δίαιτα ή άσκηση για απώλεια βάρους;

Συνήθως ένα debate γίνεται μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων που υποστηρίζουν δύο ακριβώς αντίθετες απόψεις. Αυτό το debate όμως θα είναι λίγο διαφορετικό.

Γιατί δεν πρόκειται να αναλύσει τις απόψεις ανθρώπων που θέλουν να χάσουν βάρος και επιλέγουν τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δηλαδή τη δίαιτα ή την άσκηση, ούτε τις απόψεις επιστημόνων που υποστηρίζουν τη μία ή την άλλη μέθοδο. Το κείμενο αυτό θα παρουσιάσει ένα αντι-debate, γιατί δηλαδή δεν έχει νόημα να συζητάμε καν για το ποιος από τους δύο είναι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία.

Και θα εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ γιατί μάλλον σας μπέρδεψα περισσότερο παρά βοήθησα με την παραπάνω ερμηνεία…

Θα σας ομολογήσω, λοιπόν, ότι κάθε φορά που εμείς οι διαιτολόγοι μπαίνουμε στη διαδικασία να συζητήσουμε για τον ιδανικό τρόπο απώλειας βάρους αισθανόμαστε ότι χάνουμε άσκοπα το χρόνο μας… Κι αυτό γιατί αφενός γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει ένας και μοναδικός «ιδανικός τρόπος» που να ταιριάζει σε όλους, αφεταίρου γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι σημασία δεν έχει πώς θα χάσει κάποιος το έξτρα βάρος του (αυτό αργά ή γρήγορα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα γίνει), αλλά κυρίως πώς θα καταφέρει να μην το ξαναπάρει πίσω!

Όλο το μυστικό κρύβεται στη διατήρηση του χαμένου βάρους! Και εδώ είναι που αποκτάει πια άλλο νόημα το αντι-debate “δίαιτα ή άσκηση;»!

Γιατί ακόμα κι αν δεχτούμε ότι για την απώλεια βάρους αυτή καθεαυτή, η μείωση των θερμίδωνπου προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας (κοινώς η δίαιτα) είναι αυτή που θα επιφέρει ίσως πιο γρήγορο αποτελέσμα, γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι η αύξηση των θερμίδων που καίμε μέσω της σωματικής δραστηριότητας και της άσκησης είναι αυτή που θα παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη μακροχρόνια διατήρησή του! Είναι ξεκάθαρο από επιστημονικής πλευράς ότι, παρά κάποιες παραφωνίες που ακούστηκαν πρόσφατα από κάποιους που ήθελαν να μειώσουν το ρόλο της άσκησης στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η δίαιτα και η άσκηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και εξίσου σημαντικές όταν μιλάμε για την απώλεια βάρους. Δεν μπορούμε να μιλάμε για έλεγχο βάρους και ενεργειακό ισοζύγιο (= θερμίδες που προσλαμβάνουμε – θερμίδες που «καίμε»), και όταν έρχεται η ώρα να χάσουμε βάρος να δίνουμε έμφαση μόνο στη μία πλευρά της εξίσωσης! Μισή δουλειά!

Και ας το πάρουμε απλά και λογικά με ένα ρεαλιστικό παράδειγμα! Όταν ξεκινάμε μια προσπάθεια να χάσουμε βάρος, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιονα προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίει το σώμα μας. Αν βασιστούμε μόνο στη δίαιτα, και διατηρήσουμε τις ίδιες καθιστικές δραστηριότητες και τις καύσεις μας στο minimum, τότε απλά θα πρέπει να μειώσουμε σημαντικά το φαγητό μας, δηλαδή να καταφύγουμε σε μια αυστηρή δίαιτα για να δούμε μια ικανοποιητική διαφορά στη ζυγαριά! Πόσο εφικτό όμως είναι αυτό; Πόσο εύκολη είναι μια αυστηρή δίαιτα και πόσο καιρό θα μπορούμε να την εφαρμόζουμε; Μήπως γι’ αυτό οι περισσότεροι που ξεκινούν μια δίαιτα χωρίς άσκηση δεν μπορούν να την κρατήσουν για πολύ καιρό; Μήπως γι’ αυτό λέμε ότι το πρόβλημα είναι η συμμόρφωση στη δίαιτα; Και τέλος, τι γίνεται μετά, την επόμενη μέρα, στη φάση της διατήρησης του βάρους;

Αν αντίθετα αυξήσουμε, παράλληλα με τη δίαιτα, τη σωματική μας δραστηριότητα, τότε οι συνολικές θερμίδες που καίμε θα είναι περισσότερες, οπότε και η δίαιτά μας μπορεί να είναι πιο «χαλαρή», λιγότερο στερητική, πιο εύκολη σε κάθε περίπτωση! Και επιπλέον, η άσκηση είναι αυτή που «χτίζει» τους μύς μας και έτσι βοηθάει στο να διατηρηθεί ο βασικός μεταβολισμός, δηλαδή όταν κάνουμε δίαιτα συμβάλει στο να μην μειωθούν οι θερμίδες που καίει το σώμα μας ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας! Και αυτό είναι ανεκτίμητης αξίας, όσο κι αν δεν ακούγεται τόσο σημαντικό, κυρίως κατά τη διάρκεια της διατήρησης του «χαμένου» βάρους.

Από επιστημονικής πλευράς, λοιπόν, είναι αδιαπραγμάτευτο ότι για να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία, ή ακόμα και τα λίγα περιττά κιλά, δεν αρκεί ούτε μόνη της η δίαιτα, ούτε μεμονωμένα η άσκηση. Απαιτείται ένας συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και καθημερινής σωματικής δραστηριότητας, χωρίς τρελούς περιορισμούς ή αυστηρούς και ανέφικτους στόχους. Επί της ουσίας λοιπόν, δεν υφίσταται καν debate! Δίαιτα και άσκηση δεν τίθενται ως αντίπαλοι σε μία μάχη ενάντια στην παχυσαρκία, αλλά σύμμαχοι σε μια μακροχρόνια προσπάθεια που απαιτεί όλα τα πολεμοφόδια που έχουμε διαθέσιμα!

Βίκυ Πυρογιάννη

www.nutrimed.gr